poniedziałek, 12 maja 2014

Czy potrawy z ryb w krajach nadbałtyckich są przyrządzane podobnie?


 Nasza grupa wybrała temat, który zaciekawił nas różnorodnością kulinarną w państwach nadbałtyckich. A, że śledzimy kulinarne programy telewizyjne postanowiliśmy wcielić się w rolę kucharzy. W tym celu przydzieliliśmy do każdego uczestnika grupy wybrane państwo z basenu Morza Bałtyckiego. Następnie naszym zadaniem było wybranie ciekawych przepisów na potrawy z ryb Bałtyku z dziewięciu państw nadbałtyckich. Skorzystaliśmy ze źródeł biblioteki szkolnej i internetu.

 

Wyszukiwanie potraw z ryb Bałtyku było bardzo intrygujące. Staraliśmy się zaprezentować nieznane lub podobne do polskiej kuchni przepisy.

Każdy kucharz potrzebuje do swojej pracy oprawy czyli stroju. Postanowiliśmy wykonać kucharskie czapki. Do tego celu zakupiliśmy brystol i bibułę. Efekt końcowy był imponujący. Czapki wyszły wspaniale. Teraz możemy już przystąpić do pracy w kuchni.


                   

Wyszukaliśmy ciekawe przepisy na dania rybne z wybranych krajów nadbałtyckich. Niektóre z nich przypominały nasze polskie potrawy. Jednak przy bliższym poznaniu różniły się rodzajem przypraw i wykonaniem. Ciekawi byliśmy jak będą smakowały. Pierwsze danie pochodziło z Danii, były to pulpety z dorsza w sosie pomidorowym. Przygotował je Kamil. Wszyscy byli zaangażowani w pomoc przy realizacji wykonania potrawy. Poczuliśmy się prawdziwymi kucharzami. Odwagi w działaniu dodawały nam sporych rozmiarów wykonane własnoręcznie czapki mistrzów kuchni. Praca nad potrawą nie była łatwa, ale dzięki zaangażowaniu całej grupy efekt końcowy był zaskakująco dobry. Każdy wywiązał się z przydzielonych obowiązków. Postanowiliśmy poczęstować nauczycieli i uczniów naszej klasy. Wszystkim bardzo potrawa smakowała. Byliśmy z siebie dumni. Porównując przepis z Danii do pulpetów w sosie pomidorowym z Polski stwierdzamy, że wykonanie było podobne ale dodatki przypraw zmieniły nieco smak potrawy od tej, którą znamy z naszych domowych stołów. Czekamy na wykonanie kolejnych potraw rybnych z wybranych, ciekawych przepisów krajów nadbałtyckich przez innych członków grupy.

* * *

Klopsiki rybne w pomidorach

z Danii

Składniki:
  • 1/2 kg filetów z dorsza,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 4 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1 cytryna,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.
Wykonanie: filety rybne nie całkiem rozmrożone mielimy maszynką do mięsa, do masy dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, 1 jajko, sól i pieprz wszystko razem mieszamy powstaje delikatna masa. Do półmiska wbijamy 3 jajka i roztrzepujemy, a do drugiego półmiska wsypujemy bułkę tartą.Z masy formujemy klopsiki i obtaczamy w jajku i bułce tartej.Klopsiki kładziemy na patelnię i smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy.Gotowe danie kropimy sokiem z cytryny i posypujemy pokrojoną pietruszką.Na brzegu talerza układamy plastry cytryny. Smacznego.


 


 
* * *


* * *
Śledzie po fińsku
z Finlandii


Składniki:
  • 6 - 8 filetów ze śledzia,
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • 1 i 1/2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 duża cebula lub 2 małe,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 1/2 cytryna,
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru,
  • 3/4 puszki groszku.
Wykonanie : Dzień wcześniej śledzie oczyścić i namoczyć. Dzień później śledzie pokroić w paski. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę, musztardę i sok z cytryny. Cebulę kroimy 
w drobną kostkę i dodajemy cukier puder, groszek i śledzie. Wszystko razem mieszamy
i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem sałatkę ozdabiamy pokrojoną 
natką z pietruszki. Smacznego.



                                              
* * *
* * *
Śledzie po estońsku
z Estonii 




Składniki:
  • 4 filety lekko solonego śledzia atlantydzkiego 
  • 3 szalotki lub 1-2 średnie cebule,
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2-3  ugotowane na twardo jajka, 
  • posiekany świeży koperek lub natka pietruszki.
Wykonanie: Pokroić śledzie w 1 x 2 cm kawałki i ułożyć na półmisku. Śledzie posypać pokrojonymi w bardzo cienkie plasterki cebulami. Wierzch posmarować kwaśną śmietaną. Jajka podzielić na białka i żółtka. Drobno posiekać. Śledzie przybrać liniami utworzonymi z posiekanego koperku, żółtek oraz białek. schłodzić w lodówce. Podawać z chlebem żytnim lub młodymi ziemniakami. Smacznego.

 
 
 
 

* * *

* * *
Penne z wędzonym łososiem
ze Szwecji

Składniki (porcja dla 4 osób):
  • 400 g wędzonego łososia,
  • 100 g masła,
  • 2 cebule,
  • połowa cytryny,
  • 30% śmietanka,
  • makaron penne,
  • sól,
  • biały pieprz.
Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, widelcem rozdrabniamy łososia. Roztapiamy masło na rozgrzanej patelni. Delikatnie szklimy cebulę na maśle uważając, żeby nie przypalić. Potrawę przygotowujemy na delikatnym płomieniu. Po przygotowaniu cebuli, dodajemy śmietankęi przyprawiamy startą skórką cytryny, solą i białym pieprzem. Dodajemy rozdrobnionego łososia i delikatnie smażymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawiamy białym pieprzem oraz solą do smaku. Smacznego.












* * *

* * *
Śledzie z rodzynkami w curry
z Łotwy

Składniki:
  • 4 filety śledziowe,
  • pół cebuli,
  • pół szklanki rodzynek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ok. 1 łyżeczki  curry.
Wykonanie:Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 30 min. i odcedzić. Cebulę pokroić w kostkęi zalać gorącom wodą. Odstawić na 5 min. i odcedzić. Majonez z jogurtem i curry wymieszać.(Curry dodajemy z zależności od stopnia ostrości curry i naszych upodobań). Namoczone wześnieji odcedzone śledzie kroimy na paseczki. Łączymy śledzie z rodzynkami, cebulą i sosem curry.Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego.





















* * *
Śledź po litewsku
z Litwy
Składniki:
  • 4 filety śledziowe,
  • 4 szprotki wędzone w oleju,
  • 2 ogórki kiszone,
  •  1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula lub 2 małe,
  • 40 g suszonych grzybów,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.
Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godz. Następnie przelewamy do garnka i gotujemy około pół godziny na małym ogniu. W między czasie śledzie kroimy na kawałki. Cebule kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor. Szprotki rozcieramy i dodajemy na patelnie. Po około 10 min. dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy na malutkim ogniu. Dolewamy wywar z grzybów, a je same kroimy na drobno i dorzucamy na patelnie. Całość dusimy jeszcze 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym. Opcjonalnie wszystko można razem wymieszać i podawać w formie sałatki. Smacznego.






















* * *
Ryba na sposób Niemiecki
z Niemiec
Składniki:
  • 850 g filetów z dorsza,
  • 2 małe cytryny,
  • 1 mała cebula,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 goździki,
  • kilka łodyżek natki pietruszki,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowy,
  • 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej,
  • 6 łyżek masła,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie: Pokroić cebule w drobną kostkę. Jedną cytrynę dobrze sparzyć i zetrzeć skórkę. Na dużą patelnię włożyć 4 łyżki masła i czekać, aż się roztopi. A następnie: dodajemy cebulę, łodygi natki pietruszki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździki, liście laurowe i skórkę z cytryny. Zalać wszystko wodą i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 min. W tym czasie przygotować rybę. Ułożyć filety na talerzu i skropić sokiem z cytryn. Odstawić na czas duszenia wywaru. Gdy n minie 20 minut włożyć filety na patelnię, przykryć i dusić wszystko razem na małym ogniu jeszcze 10 min. Około 250 ml wywaru przelać z patelni do rondelka i gotować, aż połowa wyparuje. Następnie dodać musztardę, wymieszać i stopniowo dodawać masło (po 1/2 łyżki), cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą i zmielonym pieprzem.Uduszoną rybę położyć na talerzu i polać sosem. Resztę sosu podać w osobnym naczyniu. Do tak przyrządzonej ryby pasują gotowane ziemniaki i gotowane warzywa. Smacznego.


* * *


* * *


Pasta z makreli
z Polski

Składniki:
  • 2 makrele,
  • 3 jajka,
  • musztarda,
  • koncentrat pomidorowy,
  • masło,
  • chleb.
Wykonanie: Makrele zmielić z jajkami, dodać musztardę, koncentrat sól i pieprz do smaku i wymieszać. Masę podawać w formie kanapek. Smacznego.










* * *

* * *
Sałatka z dorsza z chrzanem
z Rosji


Składniki :
  • 300 g dorsza bez ości,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 łyżka majonezu.
Wykonanie: Dorsza upiecz lub ugotuj i podziel na małe kawałki. Ziemniaki ugotuj i pokrój razem z ogórkami.Sos sałatkowy wymieszaj z majonezem i chrzanem. Dorsza wsyp do wysokiej miski. Dodawaj do dorsza ziemniaki, ogórki oraz sos i wszystko razem wymieszaj. Przed podaniem danie ozdób pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego.



* * *

Zakończyliśmy nasze gotowanie. Spróbowaliśmy potraw rybnych z wszystkich krajów nadbałtyckich. Jesteśmy bardzo zadowoleni z doświadczeń kulinarnych. Podczas zajęć wykazaliśmy się pomysłowością. Przekonaliśmy się, że możemy na siebie liczyć. Każdy
z nas był bardzo zaangażowany  w powierzone zadania. Wykonane przez nas potrawy
zgodnie z przepisami z różnych krajów nadbałtyckich smakowały wyśmienicie. Degustowali je uczniowie klasy V, pani dyrektor i nauczyciele szkoły. Byliśmy dumni, gdy wszyscy chwalili nasze kulinarne dzieła. Mimo, że niektóre przepisy były zbliżone nam do tych nam znanych z domowych stołów, to jednak smakowały trochę inaczej. Czasami jedna, inna przyprawa przyczyniała się do zmiany całego smaku dania. Czyli kuchnie krajów nadbałtyckich mają dużo wspólnego, a jednocześnie różnią się smakami. Po degustacji
nasi koledzy i nauczyciele szkoły prosili nas o przepisy rybne. Czuliśmy się jak prawdziwi
szefowie kuchni. Cieszymy się, że mogliśmy wziąć udział w projekcie ,,Złap wiatr w pomorskie żagle wiedzy''. Na naszych stołach częściej będą gościć potrawy z ryb i w dodatku przez nas przygotowane. Udział w projekcie był wielką kulinarną przygodą, która zostanie w naszej pomięci i w naszych sercach.Ponadto poszerzył naszą wiedzę, rozbudził pasje i  zainteresowania związane z morzem. Bardzo dziękujemy: PAWEŁ KAMYSZEK, ADRIAN KOPERKIEWICZ, PIOTR PIECZYŃSKI, KAMIL ZDANOWICZ, ROBERT GĄBKA I KAMIL HAASE.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz